So Far So Good (Wat we doen/Theater Rotterdam)

Een warme zomeravond aan het Afrikaanderplein. Buiten wordt gevoetbald en zitten jongeren op de stoep, in de schaduw. Wat doen wij in vredesnaam in een broeierige theaterzaal?

Als er een voorstelling is over jouw wijk in jouw Huis van de Wijk, dan gá je, warm of niet. Onderwerp van So far so good is de uitbarsting van avondklokrellen op Zuid in januari 2021. De internationale pers stortte zich op het geweld tussen jongeren en ME. Dat het verhaal meerdere kanten heeft werd al meerdere keren uitgelegd, o.a. in het boek Rotterdam, een ode aan inefficiëntie, waarin Arjan van Veelen helder uitlegt dat de frustratie van de jongeren niet uit de lucht komt vallen.

Regisseur Floris van Delft heeft dat boek gelezen, sommige conclusies en voorbeelden kwamen me bekend voor. Hij heeft geen boekbewerking gemaakt, daar is het boek te wijdlopig voor. Er is ingezoomd op die rellen.

Het resulteerde in een soort community-theatre waarbij het publiek (voorzichtig) werd betrokken bij de voorstelling. Het deed sterk denken aan de voorstellingen van theatergroep Jan Vos die in begrijpelijke taal de verschillende kanten van een maatschappelijk fenomeen laten zien, en waar niet moeilijk wordt gedaan over een dubbelrol meer of minder.

Dat is toch het allerleukst van theater: het hoeft niet 100% levensecht te zijn, als de acteur maar gelooft in zijn rol, dan gaat het publiek mee. Dennis Rudge (zie foto) als burgemeester Aboutaleb, niemand in de zaal kijkt daar gek van op. Fijne, energieke voorstelling, voor jong en oud, ook als je nooit naar theater gaat.  Klik hier voor info/kaarten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *