Actueel

22 maart 2024 – De voorbereidingen voor de jaarlijkse winterproductie in Theater ’t Kapelletje zijn in volle gang. Uitgangspunt was The Time Machine, een  film uit 1960, in prachtige kleuren, die vroeger diepe indruk op me heeft gemaakt. In De tijdmachine bezoeken twee hoofdrolspelers belangrijke momenten in de geschiedenis (en toekomst) van Rotterdam. Rotterdam wordt daardoor de eigenlijke hoofdrolspeler.
Esther Casimir regisseert het stuk. Ik hoop dat het een plezierige en leerzame voorstelling wordt, in die volgorde.
Binnenkort kunnen mensen zich weer opgeven om mee te doen, let op de website van ’t Kapelletje.

Op een andere voorstelling hoef je minder lang te wachten: op 22 en 23 juni speelt KRT een korte versie van De revisor, het wereldberoemde stuk van Gogol over een Russisch stadje dat geïnspecteerd dreigt te worden door een hoge ambtenaar. Een schoolvoorbeeld van een komisch misverstand. Jaren geleden heb ik het stuk geregisseerd bij Mutua Amicitia en nu kan ik zelf meespelen. Regie: Minnekus de Groot.


26 januari 2024 – De jaarlijkse winterproductie in Theater ’t Kapelletje is weer klaar. We hadden een recordaantal bezoekers!
Nu op naar de volgende. We moeten op zoek naar een nieuwe regisseur, want na vier producties houdt Minnekus de Groot even pauze.
Ik hoop aan de slag te kunnen met het gegeven van The Time Machine, waarin twee tijdreizigers in het verleden duiken van Rotterdam.
Tekst moet eind april klaar zijn, repetities beginnen in oktober en vanaf half december is het showtime.


14 november 2023 – Op 8 december ondervraagt Hein Snijders in Theater ’t Kapelletje twee theatermakers: Corry van den Akker en mij over onze rijke ervaringen in en buiten het theater. Daarbij duiken we aan de hand van meegebrachte foto’s, beeld- en/of muziekfragmenten en (kunst)voorwerpen in het verleden.
Kom je ook?
Voor info/kaarten klik hier.

Vanaf 22 december barst de jaarlijkse winterproductie weer los: Kruimeltje reist naar de maan.
De Rotterdamse Kruimeltje wordt samen met zijn trouwe hond per ongeluk in een raket naar de maan geschoten. Is Kruimeltjes vader misschien daar? Als dat maar goed afloopt…
Spannend, hilarisch en… meezingen geblazen.
Kom jij ook verkleed als astronaut of alien?
Op vrijdag 22 december 19.30 uur en zaterdag 13 januari 13.30 uur. Rotterdampaskorting op de kaartjes.
Voor info/kaarten klik hier.


21 mei 2023 – De winterproductie gaat weer beginnen! De tekst voor Kruimeltje reist naar de maan is na veel overleg en de nodige aanpassingen goedgekeurd. Er komen audities. Zie de oproep hieronder:
Voor de komende winterproductie van Theater ’t Kapelletje: Kruimeltje reist naar de maanzijn we op zoek naar spelers.
De wintervoorstelling is een vrolijke familievoorstelling voor jong en oud met liedjes, dans en veel humor.
We zoeken spelers die:
– vanaf oktober en rond de kerst en oud en nieuw beschikbaar zijn.
– al wat spelervaring hebben.
– het leuk vinden om in een familievoorstelling te spelen
– heel vaak willen spelen ( 11x)
Voor een aantal (hoofd)rollen zoeken we spelers die jonger zijn dan 30 jaar.
Heb je interesse om mee te doen aan de auditie of een vraag?
Stuur dan een mailtje aan beheer@theaterkapelletje.nl
Deelnemers betalen een bijdrage van 90 euro.


29 januari 2023 – Negen dagen geleden overleed Arno van der Heyden, zanger, presentator, acteur en cabaretier. Ik heb één zomer met hem samengespeeld bij Theater te Water, het roemruchte Groninger gezelschap dat ieder jaar tussen mei en oktober in de noordelijke provincies rondvoer en speelde op plekken waar (meestal) geen theater was. Heerlijke zomer, fijn stuk, de kans om veel te spelen, met na 85 voorstellingen een toegift in een uitverkochte Groninger Schouwburg. Maar vooral een vrolijke en getalenteerde groep medespelers met wie het heerlijk spelen, lachen en drinken was.
Arno was het vleesgeworden Theater te Water-gevoel, een vrijbuiter die had gereisd, op straat had gezongen, een razendsnel gevoel voor taal en humor had en jaloersmakend muzikaal was. Voor ons stuk waren Chinese instrumenten nodig. Rob Elzenga kreeg een pipa in handen gedrukt en Arno een erhu. Binnen vijf minuten kon hij op dit vreemde instrument Tulpen uit Amsterdam spelen.
Na die zomer maakte Arno zijn eerste cabaretvoorstelling, waarmee hij de persoonlijkheidsprijs van Camaretten won en nog weer later werd Trio Kloosterboer een hereniging met de Theater te Water-maatjes Rob Elzenga en Jan Veltman. Fijne liedjes en mooie teksten.
Waren zijn cabaretvoorstelling aanvankelijk nog in Rotterdam en omstreken te zien, uiteindelijk concentreerde hij zich op Groningen, ging ook in het Gronings zingen en werd nog meer een lokale held. De laatste keer dat ik hem zag was in de wintervoorstelling Sneuwitje en een stuk of zeven dwergen. Hartelijk weerzien, zoals hij altijd hartelijk en belangstellend was. Groningen verliest een held en wij een dierbare vriend.


21 januari 2023 – Volgende week kunnen we eindelijk Ubu Roi spelen. Oorspronkelijk gepland in oktober ’22, maar door corona en de winterproductie die eerst af moest, duurde het allemaal wat langer. We hebben er bijna een jaar over gedaan, met één repetitie per twee weken. In de tussenliggende weken werd gewerkt aan Party Time van Pinter, het andere stuk dat door KRT op de voorstellingsdata wordt gespeeld. Normaal vind ik een korte repetitieperiode prettig, maar nu had regisseur Minnekus de Groot de kans om het spel verder uit te diepen. Een boeiende zoektocht, die hopelijk een fijne voorstelling oplevert. Wees welkom.
Link/info/kaarten: https://theaterkapelletje.nl/productie/krt-speelt-partytime-ubu-roi/


6 november 2022 – Een maand geleden hadden we Ubu Roi zullen spelen met KRT in Theater ’t Kapelletje. Helaas gooide corona roet in het eten. Weekend afgelast en op zoek naar een nieuwe datum. Dat is nu gevonden: 28 en 29 januari worden Ubu Roi en Partytime gespeeld, als alles (lees: die stomme corona) meezit.
Waarom zo laat? Eerst wordt de jaarlijkse winterproductie in ’t Kapelletje gespeeld, Kaat Deli en de piraten van de Kaap. Een paar spelers doen aan beide voorstellingen mee en twee stukken door elkaar spelen is lastig. Het is in ieder geval fijn om in twee totaal verschillende stukken te spelen. Ubu is een heftig stuk over macht(smisbruik) en dood, bij de familievoorstelling Kaat Deli kunnen we niet anders dan met veel plezier alles goed te laten aflopen. Vanaf 16 december in ’t Kapelletje. (Meer informatie volgt op https://theaterkapelletje.nl/ )


Ubu Roi

18 september 2022 – Op 7, 8 en 9 oktober speelt KRT in Theater ’t Kapelletje twee voorstellingen: Partytime van Pinter en Ubu Roi van Jarry. Het verschil is enorm: Pinters kale zinnetjes tegenover de vuilbekkende machtswellusteling Ubu.
Ubu stond al lang op mijn verlanglijstje en nu mag ik hem eindelijk spelen.
Informatie en tickets kopen

 

 


Straattheater, stukken en tips

18 augustus 2022 – Tussen 1987 en 1998 heb ik op straat gespeeld, eerst met het Opaaltheater uit Groningen, daarna met Ron van Lente als het slapstickduo De Bravo’s. Onze Romeo en Julia-act hebben we honderden keren gespeeld, in binnen- en buitenland.
Vijf van onze acts heb ik uitgeschreven en gebundeld in dit boek, aangevuld met tientallen praktische tips voor beginnende en gevorderde straattheatermakers.
Prijs: € 10,- (incl. verzendkosten in Nederland)
Bestellen via reiniervanmourik@hetnet.nl

 


25 mei 2022 – Bij nader inzien vond regisseur Minnekus de Groot Kniertje op de Kaap niet boeiend genoeg voor kinderen. Zijn ze geïnteresseerd in een sociaal verzekeringsdrama? Hm. Dat betekende dat er een nieuw stuk moest komen. Wel iets met Katendrecht en de zee, dat is dus Kaat Deli en de piraten van De Kaap geworden, want piraten spreken natuurlijk wél tot ieders verbeelding.
Twee afleveringen van The Pirates of the Caribbean gekeken, Schateiland van Stevenson gelezen (heerlijk boek) en nu al weken bezig in Moby Dick, een van de vreemdste boeken die ik ooit las. Pas op blz. 130 komt Ishmael aan op het schip van Kapitein Achab. En dan moeten ze nog vertrekken! Het piratenstuk voor de winterproductie van Theater ’t Kapelletje is al klaar, maar Moby Dick is pas halverwege. We lezen door, kalmpjes dobberend in de labberkoelte van dat rijke boek.
Ook zijn de repetities van Ubu Roi begonnen, bij theatervereniging KRT. Een erg heftige tekst, níet geschikt voor zeer jong publiek en overgevoelige zielen, maar fijn om te doen, zo’n vuilbekkende proleet die het land in de afgrond stort als hij koning is geworden. Macbeth/Stalin/Trump met een dikke buik. Volgens de regie is het leuk als Ubu met een Trump-accent spreekt, dus ik zit nu tot misselijk wordens toe Trumpfilmpjes te kijken en me helemaal gek te ergeren. In oktober te zien in ’t Kapelletje.


13 maart 2022 – De winterproductie Noodkapje kon gelukkig gespeeld worden. Met een corona-onderbreking, maar uiteindelijk met een goedgevulde zaal en een enthousiaste ontvangst. Op naar de winterproductie 2022-2023: Kniertje op De Kaap, een vrolijke bewerking van Heijermans’ Op hoop van zegen (met dit keer een goede afloop).
Daarvoor ga ik meedoen met de nieuwe productie van KRT: Ubu Roi. 126 jaar geleden in première gegaan en nog steeds een bijzonder stuk. Regisseur Minnekus de Groot heeft woeste plannen, maar dat kan bij dit stuk ook moeilijk anders. In oktober te zien in ’t Kapelletje.


Noodkapje

8 november 2021 – Als alles doorgaat, kunnen we in december en januari weer een winterproductie in Theater ’t Kapelletje spelen.
In verband met de coronamaatregelen spelen we in een zeer kleine cast, dat betekent nóg meer verkleedpartijen. Per voorstelling kunnen 55 mensen komen kijken. Iedereen vanaf 6 jaar is welkom!
Hier vind je de flyer van de voorstelling (pdf).
Hier kun je tickets kopen.

 


Het P-Project

11 oktober 2021 – Het heeft een flinke tijd geduurd, maar de tekst voor het Friese locatiegezelschap SULT is verstuurd en aangenomen. Nu gaat Pieter Stellingwerf waarschijnlijk vrolijk met een rode pen schrappen, want dat doen regisseurs. In januari beginnen de repetities en in de zomer wordt het ergens op locatie in Zuidoost Friesland gespeeld. Altijd een bijzonder gevoel: wildvreemde mensen zijn straks bezig jouw teksten uit het hoofd te leren.
Het P-Project gaat over Leechterp, een Fries dorp dat drijft op kaas en toerisme. Als de kaas zijn smaak verliest en toeristen wegblijven, schiet een bodemdeskundige graaf te hulp. De aandelen van zijn project worden snel duurder, maar de sfeer in het dorp heeft er ernstig onder te lijden.


Noodkapje

6 oktober 2021 – In Rotterdam zijn we in Theater ’t Kapelletje begonnen met de winterproductie Noodkapje. Vorig jaar geen voorstellingen in december, nu heel voorzichtig met een kleine cast, onder regie van Minnekus de Groot. Eindelijk mag ik een keer de slechterik spelen in een familievoorstelling. Een heks spelen voor kinderen. Wel eng natuurlijk, maar ze moeten er geen nachtmerries aan overhouden. Volgens Roald Dahl mag je een slechterik net zo verschrikkelijk maken als maar wilt, als het uiteindelijk maar slecht met hem/haar afloopt. Spoiler alert: het loopt niet goed met de heks af.
Ik had de tekst vorig jaar al af, omdat de grote winterproductie Kniertje op De Kaap (Op hoop van zegen 2.0) niet door kon gaan. Kniertje maakt hopelijk volgend jaar haar opwachting. Voor 2023 is er een plan, maar dat is nog ver weg.


Op bezoek bij Roland Vonk

21 augustus 2021 – Een jaar of tien geleden maakte ik deel uit van het Radio Rijnmond-programma Reading Heads vanuit Café Tsjechov op Katendrecht. Initiator Arie van der Ent had een rubriek bedacht waarin hij dode schrijvers interviewde. Hij heeft mij zo’n dertig keer als een dode schrijver ondervraagd, van Theo Thijssen tot John Lennon, van Willem Wilmink tot Charles Dickens. Erg leuk om te doen, laatst ontdekte ik zelfs het interview met J.H. Speenhoff op Youtube.

Roland Vonk was soms opnameleider bij zo’n uitzending en later heb ik hem nog een paar keer ontmoet. Hij weet alles van Rotterdamse artiesten en is daar elke zondagochtend over te horen op Radio Rijnmond in Archief Rijnmond, met aansluitend Het Opkamertje over andere belangwekkende opnames. Vorig jaar verscheen bij Uitgeverij Douane zijn boek De muzikale voddenman, een fijn boek over de geschiedenis van het lied Hand in hand, kameraden en nog veel meer.

In Theater Walhalla gaat Roland nu vier avonden vullen met vergeten Rotterdams amusement. Ik mag aanschuiven als dode Rotterdamse artiest. Zeer veel zin in. 28 oktober is de eerste avond.
Informatie en tickets.


Dichter bij het Rijks

11 augustus 2021 – Dit jaar bestaat het roemruchte Café Eijlders in Amsterdam 80 jaar. Om dit te vieren wordt er o.a. samen met het Rijksmuseum een bundel uitgebracht waarin dichters een gedicht schrijven over één van de museumstukken van het Rijks. Ik koos een kabinet van Abraham Roentgen, een ingenieus meubel met talloze uitklapmogelijkheden en verborgen ruimtes. Vorige week kreeg ik bericht dat mijn gedicht is uitgekozen. Presentatie van de bundel is 17 oktober.
Hieronder een foto van het kabinet. Klik hier voor het gedicht.


De lege stad

24 mei 2021 – Terwijl de eerste prik zijn heilzame werk verricht, heeft Theater ’t Kapelletje op 22 mei een online coronavoorstelling gepresenteerd, te zien tot 1 juli.

Eén onderdeel was een gedicht van mij, met prachtige beelden van Jarah Gartner Suimons:


Winterproductie 2021: Kniertje op de Kaap

21 december 2020 – Vorig weekend zou de winterproductie van Theater ’t Kapelletje van start zijn gegaan. Aangepast aan de corona-eisen: kleine cast, 30 man publiek, geen liedjes/zoenen/knokpartijen. Dat ging dus niet door. Maar geen nood, in het voorjaar  zou er wel gespeeld kunnen worden. Maar nu, met de aangescherpte regels, kan er nog steeds niet gerepeteerd worden en slaan we het tienjarig jubileum van de winterproductie over. Als alles meezit, kunnen we veilig gevaccineerd in december 2021 naar ’t Kapelletje om te genieten van ‘Kniertje op de Kaap’, een bewerking van Heijermans’ Op hoop van zegen, mét  liedjes/zoenen/knokpartijen.


Schrijfopdracht

7 december 2020 – Het is niet allemaal soberheid en ellende wat de klok slaat. De Friese theatergroep Sult heeft me gevraagd een stuk te schrijven. Het moet over de bodemproblematiek gaan in het veenweidegebied in Friesland. Daar klinkt de grond in door het laag houden van het grondwaterpeil en de droogte van de afgelopen jaren. Het zijn geen zaken waar we ons in de Randstad erg druk om maken, maar voor de betrokkenen is het een serieus probleem (zie afbeelding hieronder).

Nu we nauwelijks de deur uitgaan voor film/theater/restaurant, is het een fijne afleiding en een mooie gelegenheid om zo nu en dan  Friesland te bezoeken. Wat lezen we als voorbereiding? In Het dorp Stepantsjikovo en zijn bewoners van Dostojevski spelen een landeigenaar die iedereen te vriend wil houden en een oplichter een belangrijke rol. Beiden lijken me zeer geschikt. Bovendien liggen verhalen/toneelstukken in dorpen me na aan het hart. Aan de slag.


Latere winterproductie

7 december 2020 – Bij het uitbreken van corona dachten we er met een paar weken wel vanaf te zijn. Maar hoe langer het duurde, hoe meer plannen in de ijskast konden. De winterproductie, langzamerhand een echte traditie met zoveel mogelijk spelers, moest aangepast worden: vier spelers en een muzikant.
Maar er kan nog steeds niet gerepeteerd worden. Daarom wordt de productie Noodkapje (mét heks en Hans en Grietje) naar het voorjaar verplaatst. Als die verdomde corona het dan tenminste toestaat.


Prijzen voor Opbouwende kritiek

4 september 2020 – De film ‘Opbouwende kritiek’ die is opgenomen in Theater ’t Kapelletje voor het 48 hours-festival heeft het uitstekend gedaan!
Tweede prijs bij publiek én jury, drie nominaties  en prijzen voor:
beste gebruik van het verplichte personage (de elektricien die ik speelde maakte diepe indruk op de jury)
beste spelersgroep
beste speelster
beste script.
Regisseur Merlijn  Remmig was met zijn 17 jaar ook nog eens de jongste regisseur van het festival.

We gaan zingen!

Zaterdag 12 september is het zover: Het Verborgen Theater in Theater ‘t Kapelletje! In verschillende ruimtes van Theater ’t Kapelletje wordt gezongen en gespeeld. Er is een middag- en een avondprogramma. In het avondprogramma zingen Frans de Jong en ik smartlappen als duo Lies de Vries. Koop een kaartje, kom kijken en luisteren, want meezingen mag niet.
Er kunnen maximaal 60 mensen in het theater.  Daarom is het slim alvast een kaartje te kopen.
Tickets kopen. 


Kralingen Popfestival – Stamping Ground

22 juni 2020 – Op 26 juni is het vijftig jaar geleden dat in Kralingen het legendarische popfestival plaatsvond. Drie dagen geweldige muziek, straffeloos blowen en slapen in een kletsnatte slaapzak.
John Blaak wilde een vrolijk evenement organiseren met muziek en gedichten, maar helaas gooide ook hier de corona roet in het eten.
Elf dichters zijn uitgenodigd een bijdrage te leveren, en zij worden gefilmd waar ooit het podium stond. De gedichten met foto’s van Johannes Odé waren van 26 juni tot 26 juli te zien in Galerie Kralingen.
Hier vind je mijn bijdrage:  In the summertime. Voor mij is In the Summertime het allerzomerste liedje dat ik ken. Gezongen door Mungo Jerry, die 28 juni 1970 op het hoofdpodium optrad.


Nieuwe klus

10 mei 2020 – De theaters gaan weer open, maar nu écht voor de happy few. In Theater ’t Kapelletje passen in de huidige regelgeving een mannetje of twintig. Daarom wordt de winterproductie Kniertje op de Kaap verschoven naar volgend jaar.
Te veel spelers en muzikanten, te duur, kortom: niet te doen. Maar er moet natuurlijk wel een winterproductie komen. Eisen: zeer kleine cast, vooral kinderen in de zaal, veel scènes met een of twee spelers op de vloer.
Hoe ziet een knokpartij of liefdesscène eruit met spelers die 1,5 meter afstand moeten houden?
Er moet snel een stuk komen, dus ik ga meteen aan de slag. Dat betekent dat ik stop met voorlezen van Kees de jongen. Je mag zelf lezen hoe het verder gaat met Kees en Rosa.


Kniertje op de Kaap (Op Hoop Van Zegen 2.0)

29 maart 2020 – De eerste versie is klaar. Is dat corona-virus toch nog ergens goed voor. Als je elke dag ongeveer 500 woorden schrijft, heb je in ongeveer 20 dagen een stuk van een uur. Met het oog op de voorbereidingen en het geduld van het jonge publiek, is dat een goede lengte.

Over de liedjes moet nog worden overlegd met Patrick Bruggeman, chef muziek. Jaren 60-liedjes hebben voorrang in de tragedie die deze keer wel goed afloopt. Daarna gaat alles naar regisseur Minnekus de Groot die ongetwijfeld een en ander gaat wijzigen in de tekst. Soms is dat jammer, ik heb die scènes niet voor niks geschreven, maar meestal snap ik het wel. Hij moet het stuk regisseren en scènes die hij overbodig vindt, sneuvelen.

Ik vertaal voor iedere winterproductie één of twee klassieke panto-scènes. Dit jaar heb ik er ook een scène uit de commedia dell’arte ingeschreven, omdat het fysieke spel mij erg aanspreekt en zeer bruikbaar is voor een familievoorstelling.


Kerstvoorstelling

15 maart 2020 – In 2010 zijn we in Theater ’t Kapelletje begonnen met een jaarlijkse kerstvoorstelling. Ieder jaar speelde een wisselende spelersgroep een vrolijke muziekvoorstelling. De basis is de Engelse panto, een bewerking van een bekend verhaal met een hoop grappen en herkenbare personages. Publieksparticipatie wordt sterk aangemoedigd.

Dit jaar een zeer vrije bewerking van het beroemde stuk van Herman Heijermans. Ik ben ongeveer een maand geleden begonnen met schrijven. Het stuk moet ongeveer een uur duren en ongeveer zes liedjes tellen. Half april is de deadline. Dan gaat regisseur Minnekus de Groot de tekst eventueel aanpassen en een regieplan maken. Audities en rolverdeling vóór de zomervakantie, repeteren vanaf september en in december en januari plm. 10 voorstellingen. Patrick Bruggeman gaat over de muziek, als de repetities beginnen, moet iedereen de liedjes kunnen meezingen.

Het coronavirus is enorm ontwrichtend, maar als we binnen moeten blijven, heb ik meer tijd om te schrijven. Om met Cruijff te spreken: elk nadeel heb zijn voordeel.